KORONA SÜRECİNDE ÇOCUKLARIN VİRÜS KORKUSU NASIL GİDERİLİR?
Çocukları koruyabilmek için öncelikle ebeveynlerimizin kendi olumsuz duygu, düşünce ve davranışlarını koruyabilmesi gerekir. Eğer kendi kaygı ve korkularımızı yatıştıramıyorsak değerli okuyucularım; tüm bu olumsuz duygular beden diliyle çocuklarımıza aktarılıyor. Evet,aynı virüs gibi duygular da bulaşıcıdır!
Çocuklar duygular konusunda etrafındaki kişileri örnek alır. Bu kişiler öncelikle anne, baba ya da çocuğa bakım veren kişilerdir.
Ebeveynlerin sözel olarak söylediklerini çocuk dünyası kulak ardı eder. Bunu zaten deneyimlemişsinizdir. Çocuklar ‘’aman oğlum elleme, aman kızım elini yıka, uslu otur’’ gibi söylemlerden çok; EBEVEYNLERİNİN DAVRANIŞLARINI ve TUTUMLARINI zihinlerine kaydeder.
Burada çok önemli diğer nokta da; anne ve babanın davranışlarının tutarlı olması gerekir, yoksa çocuklar bunu koz olarak kullanabilirler.
Psikoterapi seanslarımda da çok sık değindiğim konulardan biridir bu; anne-baba-çocuk üçgeninde etkili ebeveyn olabilmek.
Eğer sizler kaygılıysanız çocuğa yansıtmamaya çalışsanız bile çocuk bu duyguları beden yoluyla alır.
Çocuklar kaygılarını yetişkinler gibi ifade edemedikleri için DAVRANIŞ BOZUKLUĞU geliştirirler. Bunlar; altını ıslatma,
GECE KORKULARI, tırnak yeme, parmak emme, kekeleme, uyku ve yeme bozukluklarıdır.
Çocuklarla bu korkuları konuşurken kendi korkunuzu bulaştırmadan kısa ve net cevaplar verin. Kendi korkularınızı yetişkin bir kişiyle konuşun ,kaygısı yüksek olan kişilerden uzak durun, eğer kaygınız rahatsız edici boyuta ulaştıysa bizlerden psikolojik destek alabilirsiniz. (COVİD-19 sürecinde seanslarımız Online Terapi olarak devam ediyor.)
Çocuklarla konuşurken UMUT ve GÜVEN veren bir şekilde konuşun çünkü bu onların psikolojik gelişimi için önemlidir. Haberleri izlerken kontrollü izleyin, çocuklar haberlere maruz kalmasın. Bir köşede sessizce oyuncağıyla oynuyor gibi dursa da sizi duyuyor! Çocukların tüm sorularına yanıt vermeye çalışın. Somut ve net olsun. Mesela ‘’virüs sebze ve meyveleri hiç sevmez, bu virüs bir çeşit grip virüsü’’ gibi..
Ellerini yıkarken tehdit edici ifadeler kullanmayın.
Anneanne ve dedelerini görmek istediklerinde ‘’ annecim anneannenin vücudu biraz yaşlı ve yorgun ve bu sürede biraz dinlenmeye ihtiyacı var.’’ Diyebilirsiniz.
Her zaman çocuğunuzun yanında olduğunuzu ,bu sürecin geçici olduğunu ara ara hatırlatın. Sevgiyle..
UZMAN PSİKOLOG/PSİKOTERAPİST PEDAGOG /AİLE-ÇİFT TERAPİSTİ
DİLA DEMİR
www.dilademir.com
İnstagram @psikologdilademir